Street Photography

Riktigt kul!

Gatufotografering / Street photography är en dokumentär typ av fotografi och handlar inte om att fota specifika gator, även om detta i sig kan vara ganska intressant. Tvärtom kan det ske i en park, ett café eller kanske i en barbershop. Möjligheterna är oändliga.

Till skillnad från andra typer av foto handlar gatufoto om att skilda spontana ögonblicksbilder av människor i den offentliga miljön. Något jag tycker är viktigt är att skildra människor och situationer som väcker tankar och lämnar åt betraktaren att göra sina egna tolkningar.

Jag har ytterst lite erfarenhet av gatufoto, det har enbart skett vid två tidigare tillfällen och båda gångerna var utomlands. Men när jag fick se att SIGMA tillsammans med mästerfotografen Mats Alfredsson, skulle arrangera en photowalk i Stockholm tvekade jag inte en sekund att anmäla mig.

Tillsammans med några vänner från Lekebergs Fotoförening åkte vi mot Stockholm på fredagseftermiddagen för att kunna koppla av med god mat och dryck och en allmänt härlig afton tillsammans. Det var skönt att vi gjorde så eftersom vi fick betydligt mer sömn och avkoppling än om vi hade behövt köra tidigt på lördagsmorgonen. Nu var vi i stället utvilade och riktigt taggade på gatufoto.

Dagen började med en fika, föreläsning med Mats och därefter gatufotografering tills klockan blev runt 17.00. Vi fick kontinuerligt ta del av Mats bästa tips och trix och efteråt samlades alla 32 deltagare och pratade igenom dagen och lärde känna varandra lite mer. När vi åkte hem senare på kvällen var vi fulla av intryck, trötta efter allt promenerande i gassande solsken men om man frågar om det var värt det är jag övertygad om att samtliga deltagare skulle svarat med ett rungande JA!

Extra roligt var att jag även träffade på två vänner som jag läste foto tillsammans med på Sörängens Folkhögskola.

Jag ville även, i och med denna tripp, få svar på om gatufotografering verkligen är något jag kan tänkas fortsätta med och efter denna upplevelse är jag övertygad om att så är fallet. När vi tittat igenom alla bilder skulle vi skicka in fem av dessa till Mats, för personlig kritik. Mitt första inlägg kommenterades så här:

En underbar bild som definitivt är värd att stanna kvar i en bra stund. Mannen med käppen och hans uttryck är mer än spännande. Och så kvinnan, vad pratar de om, varför ser hon så frågande ut? Men inte nog med det. Mannen till vänster kryddar scenen, med sin frågande blick. Riktigt bra!

Inte annat än att man blir lite stolt när en mästerfotograf som han gillar ens verk. 😀