IMAGO CREATOR

  • Fotograf
  • Örebro
  • Bildskapare
  • Örebro
  • Fotograf
Betalning
Företagskunder faktureras via Cool Company (egenanställningsföretag).
Vad kostar extra?
Påslag debiteras om bilderna är tänkta att användas i annonser, tryck, tidningar eller andra typer av medier (gäller även tredje part).
Upphovsrätt och bildanvändning
Upphovsrätten tillhör, enligt lag, alltid fotografen (om inget annat avtalats). Jag som fotograf förbehåller mig rätten att använda bilder jag tar till marknadsföring av min egen verksamhet om inget annat skriftligen överenskommits.
Är du verksam som fotograf på heltid?
Nej, jag arbetar heltid inom skolan och fotograferar endast vid sidan av detta. Därför väljer jag att prioritera samarbete med några få i taget. Det händer även att jag tackar nej till uppdrag eller ber kunder återkomma eftersom jag helt enkelt inte vill ta på mig för mycket.
Hur får vi som företagare använda bilderna?
Företaget har fullständiga (men ej exklusiva) rättigheter på levererade bilder.

Detta innebär att företaget får använda alla bilder jag levererar så ofta och så mycket ni vill i era kanaler och under avtalad tidsperiod. Merkostnader kan dock tillkomma om du som kund tänkt använda bilderna till annonser, digitalt tryck, utskrifter eller annan form av reklam (gäller även tredje part).

Prissättning
För att göra det smidigt för dig som kund har jag alltid ett fast överenskommet pris där allt ingår. Inga dolda avgifter alltså. De priser som uppges på hemsidan avser privatpersoner.
Personlig bildstil
För mig betyder känslan i mina bilder allt. Vissa bilder redigerar jag knappt, andra får en mer omfattande bildbehandling.

När du som kund anlitar mig ger du mig automatisk ditt godkännande att min subjektiva bedömning angående bildbehandling gäller före kundens önskemål.

Du är införstådd med vilken typ av bildstil jag förmedlar genom att ha tittat igenom min hemsida och mina sociala medier.

Varför anlita en fotograf?
Eftersom det ger dig och ditt varumärke autenticitet. Egna foton, till skillnad från stockfoton, uttrycker att du är seriös då du gjort ett aktivt val att investera tid och pengar i ditt företags anseende. Inte minst talar det om att du värderar din personal högt.

Ännu en fördel är att du aldrig behöver oroa dig över att dina konkurrenter (eller andra företag) kommer använda samma bilder som dig.

Raw-filer. Vad är det och ingår de i köpet?
Om du tar en bild i råformat (RAW) med kameran är det tekniskt sett ännu ingen bild, utan endast nedsparad sensorinformation (utifrån vilka inställningar fotografen gjort vid bildtagningen). För att det ska bli en bild måste man konvertera och behandla informationen på rätt sätt, från data till bild i ett särskilt program. Man kan lite enkelt uttrycka att råfilen innehåller all data som kameran kan fånga upp och ger större möjligheter att bildbehandla, in i minsta detalj.

Ungefär på samma sätt som när man fotograferade med en analog kamera fast att man då fick gå till ett mörkrum och blanda kemikalier för att framkalla bilden. Idag görs den digitala framkallningen istället i speciella program. T.ex. i Adobe Photoshop.

Ibland frågar kunder om de inte kan få mitt råmaterial från fotograferingen. Kort och gott svarar jag att jag aldrig lämnar ut mina RAW-filer (om inte särskilt avtal upprättats och då till ett betydligt högre pris per bild). Kunden får däremot optimerade kopior för både utskrift och för publicering på webben.

Får vi använda/sälja en bild till en tidning?
Nej, ni får inte, utan särskild överenskommelse, använda bilderna till försäljning, kommersiella intressen, företagsmarknadsföring eller liknande. Det är helt andra taxor i dessa fall. Vid bokningsförfrågan är det därför viktigt att du beskriver i vilket syfte bilderna ska användas för.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer
All images © Mattias Gadd.  All rights reserved. Please don't use any of my images without permission. If you wanna use an image, contact me.