Foto: Jonas Björk

Att utmana och

Pusha sig själv

I slutet av 2021 ansökte jag till fotoutbildningen 50 % distans på Sörängens folkhögskola. Jag blev väldigt glad när jag, tillsammans med ett trettiotal andra, blev antagna utav mer än 200 sökanden. Jag bestämde därför tidigt att jag ville utmana mig själv på flera olika plan och inte köra på “säkra kort”, vilket ledde till att jag gick in på djupet av vad ljusets betydelse hade för betydelse för fotograferingen.

Som med alla utbildningar ligger ju väldigt mycket ansvar på dig själv och, glädjande nog, var vi allihopa en riktigt bra “årgång” med grym sammanhållning. Detta har inte bara lett till att vi lärt av varandra utan även att en fått vänner för livet samt ett stort kontaktnät av fotografer i olika delar av Sverige.

Jag valde att förkovra mig inom ljusmålning och huruvida man kan kombinera naturligt ljus med artificiella ljuskällor. Motiven jag gjorde och som är av väldigt varierande karaktär, kom till genom att använda mig av olika redskap som t.ex. ljussvärd, LED-lampor, studioblixtar, naturligt ljus etc.

Förutom huvudprojektet vi jobbade med under utbildningens gång, utmanade lärarna oss i en mängd olika fototekniska utmaningar och själva slutuppgiften var att ställa ut våra noggrant valda motiv i en publik fotoutställning.

Utställningen (och vernissagen), gick av stapeln 10 december 2022. och hela 27 fotografer ställde ut inför ett stort antal människor som kom och besökte den. Superskoj! Sammanfattningsvis lärde jag mig oerhört mycket under året.

Här kan du läsa mer om utbildningen och nedan ser du ett urval av de bilder jag tagit med ljuset i fokus.