IMAGO CREATOR

  • Fotograf
  • Örebro
  • Bildskapare
  • Örebro
  • Fotograf

Villkor / Integritetspolicy / FAQ (enstaka)

ALLMÄNT / FAQ
GDPR
I samband med köp/tjänst av mig, lagrar jag uppgifter som exempelvis namn, telefon, e-post, adress för att fullfölja mitt åtagande gentemot dig som kund. Du kan dock när som helst be mig ta bort informationen.
Betalning
För privatkunder går det bra att antingen betalar via Swish, PayPayl eller kontokort.

Företagskunder faktureras via Cool Company (egenanställningsföretag).

Bildformat
Samtliga bilder levereras som färdigställda jpg-filer till beställaren. Bilderna levereras i både hög- och lågupplöst format.

Lågupplöst = Optimerad för webbanvändning.
Högupplöst = Optimerad för utskrift/tryck.

Samtliga bilder är optimerade på en hårdvarukalibrerad bildskärm, särskilt anpassad för just bildhantering. Bildskärmen kalibreras ungefär en gång per månad för korrekt färgåtergivning.

Prissättning
För att göra det smidigt för dig som kund har jag alltid ett fast överenskommet pris där allt ingår. Inga dolda avgifter alltså. De priser som uppges på hemsidan avser privatpersoner.
Allmänna villkor
För att handla produkter eller fotografiska tjänster av mig måste du ha fyllt 18 år. Genom att du slutför en beställning ger du mig ditt godkännande att du läst igenom mina villkor samt tagit del av den övriga information som uppges på sidan.
Cookies, vad är det?
En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor och liknande tekniker används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Det går ibland att använda informationen i kakan för att följa hur användare surfar.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av kakor. Besökaren ska också lämna sitt samtycke till att kakor används.

Hemsidan använder cookies från tredje part för att samla in statistik över besök på webbplatsen. De sparas när du besöker webbplatsen, men innehåller inga personuppgifter. IP-nummer sparas inte heller. Dessa kakor lagrar information som antalet besökare på webbplatsen, antalet unika besökare, vilka sidor på webbplatsen har besökts etc. Dessa data hjälper oss att förstå och analysera hur bra webbplatsen fungerar och var den är behöver förbättras.

Redigering och retuschering
Redigering
Innebär grundläggande justeringar av ljus, vitbalans, högdagrar, kontrast, färgmättnad mm. över hela bilden. Alltså enklare justeringar där inga pixlar ändras eller tas bort.

Retuschering
Omfattar allt inom redigering men också mer djupgående bildbehandling som exempelvis ljus- och skuggfördelning genom dodge och burn. Jag använder mig även av olika verktyg för att avlägsna orenheter som exempelvis finnar, blåmärken, smutsfläckar eller kanske annat som är märkbart påtalande och som normalt sett inte är varaktigt.

Födelsemärken, fräknar eller andra personliga kännetecken är något jag inte avlägsnar, om inte kunden har en specifik önskan om det förstås. För att uppnå ett mer konstnärligt resultat tillämpar jag även mer avancerade färgskalor. Verktyg som lasso och högpassfilter används t.ex. när jag vill att vissa områden (t.ex. ögonen), ska “poppa ut“ lite extra. Retuscherade bilder är dyrare än redigerade eftersom de helt enkelt kräver mer kunskap samt tar längre tid än vad grundläggande redigering gör.

Viktigt att nämna dock är att bildens slutresultat ska genomsyras av en balans av retusch och naturlighet och inte att resultatet blir som ett “plastigt Barbie-utseende“. Om nu inte kunden önskar det förstås! Slutligen, för att uppnå ett mer professionellt resultat vad gäller utskrift och webbpublicering, använder jag mig av kurvor, svart- och vitpunktsjustering samt en bildskärm som kalibreras kontinuerligt för korrekt färgåtergivning.

Namnangivelse vid publicering
Jag blir naturligtvis glad om du skriver ut att det är jag som är fotograf, t.ex. Fotograf: Mattias Gadd (Imago Creator) eller Foto: Mattias Gadd (Imago Creator).

Många tänker inte på att det faktiskt är lagstadgat att uppge fotografens namn, vilket inte jag heller tänkte på innan jag började med foto.

Raw-filer. Vad är det och ingår de i köpet?
Om du tar en bild i råformat (RAW) med kameran är det tekniskt sett ännu ingen bild, utan endast nedsparad sensorinformation (utifrån vilka inställningar fotografen gjort vid bildtagningen). För att det ska bli en bild måste man konvertera och behandla informationen på rätt sätt, från data till bild i ett särskilt program. Man kan lite enkelt uttrycka att råfilen innehåller all data som kameran kan fånga upp och ger större möjligheter att bildbehandla, in i minsta detalj.

Ungefär på samma sätt som när man fotograferade med en analog kamera fast att man då fick gå till ett mörkrum och blanda kemikalier för att framkalla bilden. Idag görs den digitala framkallningen istället i speciella program. T.ex. i Adobe Photoshop.

Ibland frågar kunder om de inte kan få mitt råmaterial från fotograferingen. Kort och gott svarar jag att jag aldrig lämnar ut mina RAW-filer (om inte särskilt avtal upprättats och då till ett betydligt högre pris per bild). Kunden får däremot optimerade kopior för både utskrift och för publicering på webben.

Jag vill redigera bilderna själv, är det okej?
Nej, mina bilder är min stil och både för- och efterarbetet är en stor del av min konstnärliga process, du får därför inte göra intrång i upphovsrätten genom att ändra bilderna på något sätt överhuvud taget (beskärning, lägga på filter, göra svartvitt, egen redigering etc.).

Upphovsrättslagen är väldig tydlig på detta område och överträdelse faktureras.

Får jag använda/sälja en bild till en tidning?
Nej, du får inte, utan särskild överenskommelse, använda bilderna till försäljning, kommersiella intressen, företagsmarknadsföring eller liknande. Det är helt andra taxor i dessa fall.

Vid bokningsförfrågan är det därför viktigt att du beskriver i vilket syfte bilderna ska användas för, speciellt om det är för andra forum än just för privat bruk.

Hur får jag som företagare använda bilderna?
Företaget har fullständiga (men ej exklusiva) rättigheter på levererade bilder. Detta innebär att företaget får använda alla bilder jag levererar så ofta och så mycket ni vill i era kanaler och under avtalad tidsperiod.

Merkostnader kan dock tillkomma om du som kund tänkt använda bilderna till annonser, digitalt tryck, utskrifter eller annan form av reklam (gäller även tredje part).

Hur får jag som privatkund använda bilderna?
Du får använda bilderna precis hur mycket du vill för privat bruk och till obegränsat antal utskrifter. Med privat bruk avses familj- och vänkretsen. Du får även publicera bilder på sociala medier, hemsidor, bloggar mm.

Glöm dock inte att uppge att det är jag som tagit bilden (se Namngivelse vid publicering) samt upplysa alla du delar bilderna med att göra detsamma om de, i sin tur, tänkt publicera bilder på sina forum.

Klädbyten
Ibland får jag frågan om det är okej att ta med olika kläder. Självklart är mitt svar! Oavsett typ av fotografering du väljer hinner vi med åtminstone två klädbyten. Eventuellt hinner vi även med att fotas på flera platser.
Bildformat
Samtliga bilder levereras redigerade i låg- och högupplösta jpg-format till privatpersoner. För företag kan andra optimeringar och format gälla.
Helhetslösning
Önskar du ett kombinerat upplägg där både fotografering, förstoringar och tavlor ingår, har jag inga problem att hjälpa dig med det.
Vad kostar extra?
Privatkunder:
Bilder som tar längre tid i anspråk, extra högupplösta bilder, förstoringar, inramningar, reseersättning etc.

Företag:
Påslag debiteras om bilderna är tänkta att användas i annonser, tryck, tidningar eller andra typer av medier (gäller även tredje part).

Personlig service
Jag vill att det ska vara en trevlig upplevelse att anlita mig. Inget krångel helt enkelt! Jag får ofta höra att jag är noggrann, tillmötesgående och att jag har ett 100 %-igt kundfokus.
Personlig bildstil
För mig betyder känslan i mina bilder allt. Vissa bilder redigerar jag knappt, andra får en mer omfattande bildbehandling.

När du som kund anlitar mig ger du mig automatisk ditt godkännande att min subjektiva bedömning angående bildbehandling gäller före kundens önskemål.

Du är införstådd med vilken typ av bildstil jag förmedlar genom att ha tittat igenom min hemsida och mina sociala medier.

Varför anlita en fotograf?
Eftersom det ger dig och ditt varumärke autenticitet. Egna foton, till skillnad från stockfoton, uttrycker att du är seriös då du gjort ett aktivt val att investera tid och pengar i ditt företags anseende. Inte minst talar det om att du värderar din personal högt. Ännu en fördel är att du aldrig behöver oroa dig över att dina konkurrenter (eller andra företag) kommer använda samma bilder som dig.
Kvalitet i stället för kvantitet
I och med att jag endast fotograferar vid sidan om mitt heltidsarbete, väljer jag att prioritera samarbete med några få och tackar hellre nej till uppdrag än att ”ta på mig för mycket”.
Fotograferar du bröllop och dop?
Jag fotograferar tyvärr varken bröllop eller dop utan överlåter detta till proffsen. Däremot har jag inget emot att vara B-fotograf och fotografera sådant som A-fotografen (fotograf med huvudansvar) inte hinner med. Minnesvärda behind-the-scenes-bilder som brudparet ges möjlighet att köpa för ett fast pris. Kontakta mig vid intresse. Jag guidar dig gärna vidare till riktigt duktiga bröllopsfotografer om så önskas.
Upphovsrätt och bildanvändning
Upphovsrätten tillhör, enligt lag, alltid fotografen (om inget annat avtalats).

Användningsrätt
Jag som fotograf förbehåller mig rätten att använda bilder jag tar till marknadsföring av min egen verksamhet om inget annat skriftligen överenskommits. Jag skriver dock aldrig ut platsen som bilden är tagen vid (om inte kunden gett sin tillåtelse förstås).

Får jag använda en av dina bilder?
Det beror på vad du tänkt använda bilden till.

Om ett företag tänkt använda en eller flera av mina bilder skrivs särskilda avtal men för privatkunder kan det gå bra så länge frågar mig innan, talar om i vilket syfte och kanaler bilden ska användas i.

Vid bildpublicering ser jag gärna att du ger mig som fotograf cred genom att länka till min hemsida, mina sociala medier och givetvis skriver att det är jag som tagit bilden.

Är du verksam som fotograf på heltid?
Nej, jag arbetar heltid inom skolan och fotograferar endast vid sidan av detta. Därför väljer jag att prioritera samarbete med några få i taget. Det händer även att jag tackar nej till uppdrag eller ber kunder återkomma eftersom jag helt enkelt inte vill ta på mig för mycket.
Vilka kläder bör man ha på sig vid fotograferingen?
Det beror såklart på vilken typ av fotografering som ska genomföras. Är det t.ex. företagsporträtt som ska tas kan det bara bra att prata ihop sig om eventuell enhetlig färgskala. Vad som kan vara bra att tänka på är att försöka undvika smårutiga/randiga mönster eftersom kameran kan bli förvirrad av mönstret (Moiré).
DEBITERING AVSER (bland annat)
Konsultation
Att samtala och gå igenom önskemål och tankar tar tid. Inte sällan sker flertalet telefonsamtal, mail, möten mm innan det blivit dags för själva fotograferingen.
Fotografering
Innefattar all tid som hör till fotograferingen samt förberedelsetid, planering, rekognosering och restid. Tidsåtgången varierar från 45 minuter till X antal timmar, beroende på uppdrag.
Överföring / Backup
Efter fotograferingen är det viktigt att direkt efter avslutat fotouppdrag överför allt råmaterial till en hårddisk. I detta moment skapas även säkerhetskopior.
Transport / Reka plats
Transport till och från platsen där fotograferingen sker görs väldigt ofta med bil. Hittills har det aldrig skett att ett uppdrag bokats in precis utanför min dörr. En fotografering innebär även att kolla in vilka miljöer och vilket ljus som är bäst att fotografera i. Ibland sker detta många timmar/dagar innan fototillfället.
Exportering
När alla bilder är färdiga sorterar jag ut alla bra bilder och exporterar dem till ett lösenordsskyddat urvalsgalleri (som skapas för varje enskild kund). Slutligen ser jag till att du som kund får dina bilder i hög- och lågupplösta format.

Varje enskild bild optimeras för både webb och utskrift. Ännu ett tidskrävande moment. Leverans innefattar även all tid som rör kopior, eventuella efterbeställningar samt lagring av materialet.

Urval av bilder
Ett tidskrävande moment. Som fotograf behöver du gå igenom stora mängder och välja ut de bästa bilderna åt kunden. Vid större jobb hanteras hundratals bilder och ibland även tusentals.
Bildbehandling
Ännu ett tidskrävande moment. Här läggs väldigt mycket tid ned på mitt personliga bilduttryck, vilket förhoppningsvis är en stor del av varför du valt att anlita mig?
Hantering av bilder
Innefattar all tid som hör till bildhantering, exempelvis bildimport, bildurval, rawfilskonvertering, bildbehandling (såsom färgbalans, vit- och svartpunkt, kontrast, skärpning), anpassning av profiler, metadata och taggning.
UTSKRIFTER / PRINT-INFO
Leverans
Samtliga produkter skickas spårbart och avisering sker via både e-post och sms. Från det jag mottagit din bild och bekräftat att pengar mottagits, bör du ha din utskrift i brevlådan/postombudet inom 3-7 dagar (ibland längre tid om det är specialbeställningar). Produkterna levereras i antingen hållbara pappersrör eller annat skyddande emballage.
Köpvillkor
När du genomför din beställning ger du mig automatiskt din bekräftelse på att du tagit del av de köpvillkor som uppges på denna sida samt annan viktig information.
Vad kostar frakten?
- Enhetsfrakt 59 SEK (fotoutskrifter).
- Enhetsfrakt 119 SEK (canvastavlor).
- Enhetsfrakt 100 SEK (leveransklara tavlor).
Betalning och prissättning
De priser som uppges på hemsidan är inklusive moms för privatpersoner. Sker fotografering vid annan ort än Örebro, debiteras ytterligare påslag. Du kan betala med Swish, PayPal eller med bankkort/kreditkort.

Företag:
Fakturering sker genom Cool Company (egenanställningsföretag).

Levererar du till hela Sverige?
Ja och jag har även levererat utskrifter till andra länder. Färdiga tavlor skickar jag dock ej utanför Sveriges gränser.
Det ska kännas speciellt att köpa min fotokonst
Jag har gjort ett aktivt val att endast sälja motiv i begränsat antal upplagor och storlekar och vill att det ska kännas speciellt när du köper av mig samt att du känner en stolthet över att du har ett unikt motiv, som inte tusentals andra har. Du vet med säkerhet att det ligger mycket känslor, tid, tankar och hjärta… bakom varje enskild bild… ❤
Färgerna på skärmen skiljer sig åt från utskrifter
Detta beror på flera saker. Bl.a. om din bildskärm visar korrekta färger eller inte. Du kanske tror det men det kanske inte alls överensstämmer med hur bildens färger faktiskt är (vilket beror på om du har en hårdvarukalibrerad bildskärm som du kalibrerat till “färgexakthet“ eller inte). alternativt om du profilerat skärmen. Har du inte gjort något av det här är risken stor att bildskärmen visar felaktiga färgnyanser.

En liten jämförelse:
Om du ber 15 personer att köpa ett rött papper, kommer du med största sannolikhet få tillbaka papper med en mängd färger i röda nyanser. Om du i stället ber dem köpa ett papper som har samma färg som Coca Cola, kommer de förmodligen hem med ett papper som liknar Coca Colas färger men kanske ändå inte helt exakt.

Det är här en så kallad färgprofil (ICC) kommer in och som är skillnaden mot att färger uppvisas så nära perfekt man kan komma i stället för ett okej/nära resultat. ICC-profilen är en referenspunkt som översätter färgerna med hjälp av siffror. Rött i en skrivare är, i stort sett på pricken, samma rött som i en annan skrivare när samma ICC-profil används.

Ändra min order
Kontakta mig via telefon snarast efter din beställning. Det går bra att ändra ända fram tills jag trycker på ``print``.
Leveransklara tavlor
Jag har leveransklara tavlor i olika utföranden på lager. Om du är ute efter att göra unika fynd har du kommit rätt. Obs! Det finns endast en tavla i lager per motiv. Tavlorna hittar du i min webbshop (shoppen är under uppbyggnad).
Ångerrätt / Reklamation
Det går bra att ångra din order innan jag hunnit skriva ut ditt motiv. Observera att du måste ringa in din avbeställning eftersom risken finns att jag inte hunnit läsa ditt mail.

I enlighet med lagen om konsumentskydd vid distanshandel gäller inte ångerrätten på ordrar tillverkade på beställning efter kundens särskilda önskemål. På produkter som inte är tillverkade på beställning gäller 14 dagars ångerrätt.

I sällsynta fall händer det att det, någonstans under transportens gång går fel, och produkter skadas. Skulle så vara fallet har du rätt att göra en reklamation direkt till postombudet. Viktigt att du även kontaktar mig så snart som möjligt.

När går det att reklamera?
Om produkten blivit skadad, har fel storlek eller på annat sätt inte överensstämmer med vad som avtalats vid beställningen.

Vad som inte går att reklamera:
Till exempel om den bildfil du skickat till mig för utskrift har för låg upplösning, om din utrustning eller bildfil uppvisar tekniska problem som påverkar resultatet samt om du har en bildskärm som inte är korrekt kalibrerad/profilerad och således visar fel färger fast att du tror att de visar rätt.

Oavsett vilken orsaken än är, vill jag att du tar kontakt med mig eftersom mitt mål är att du ska bli så nöjd som möjligt.

Varför köpa fotokonst av dig?
Jag hoppas förstås att det är för att du tycker om min bildstil och vill gynna lokalt konstnärskap, istället för att köpa av stora företag (som massproducerar eller köpt upp produkter från så kallade ”konstfabriker”, ofta belägna i Asien/Östeuropa). Många av dessa företag står inte bara för produkter med betydligt sämre och hälsovådliga material, de står även för usla villkor för sina anställda.
Registrera dig för nyhetsbrev och få rabatt
Vill du vara med på min mejl-lista? Inget spam naturligtvis utan utskicken kan komma att handla om blogginlägg, kampanjer, tips på fina fotoplatser och annat smått och gott. Då och då kommer även olika erbjudanden.

imago-creator.se/nyhetsbrev/

Nyhetsbreven kommer lite då och då, inte för ofta och inte för sällan och det går såklart bra att när som helst avregistrera sig. Jag delar aldrig med mig av dina uppgifter till tredje part.

Rabatten som ges vid registrering av nyhetsbrev är giltig 1 gång och går ej att kombinera med andra erbjudanden. Koden gäller nybeställningar och är giltig i 30 dagar.

Hur vet jag att min beställning kommit fram?
När jag lämnat in din produkt får du ett spårnummer. Via detta kan du följa leveransen.
Bilden upplevs ljusare på bildskärm än vid utskrift
En bild på en datorskärm ser alltid mer upplyst ut än den som printas ut, dessutom är vitheten olika för olika papper och kan skilja sig väsentligt åt. Vissa är blåaktiga andra lite mer gulaktiga och vissa helt kritvita.

Aspekter som dessa påverkar utskriftskvalitén väldigt mycket och därför har jag, med noggrann omsorg, testat en mängd olika fotopapper av hög kvalitet och valt ut dem som jag vet gör både mina och mina kunders bilder rättvisa.

STUDIOUTRUSTNING
On location studio
Jag förfogar över studioblixtar, fotobakgrunder, ljusformare, ljuseffekter och mycket annat. Detta gör att jag har möjlighet att bygga upp en ”on location”-studio, vilket innebär att jag kan komma till dig som kund i stället för att kunden kommer till mig.
Studioblixtar och ljusformare
För tillfället har jag tre stycken studioblixtar. För att kunna variera fotograferingen beroende på motiv och syfte tillhandahåller jag barn door, paraply i silver, soft boxar, octabox inkl. raster, beauty dish samt strip lights inkl. raster.
Magilight light painting stick
På min hemsida kanske du stött på något vid namn Magilight light painting stick, men vad är det för något? Kort uttryckt skulle man kunna säga att det är ett ljussvärd fyllt med en massa coola effekter och inställningar.

Ljussvärdet går att anpassa i en mängd olika färger och projektioner. Man kan t.ex. använda sig av ett fast ljussken eller till ljusmålning av exempelvis ett porträtt. Det går självklart att ljusmåla annat som t.ex. en motorcykel och annat. För optimal användning införskaffade jag mig även rollern.

Med denna är det bl.a. möjligt att skapa 360° sfärer som exempelvis månen, mars eller något annat objekt. Dessutom kan jag projicera vilken bild som helst (logga, egen bild etc.). genom att göra om filerna i datorn.

Fotobakgrunder
Jag tillhandahåller bakgrunder med olika färgnyanser och material som passar många olika typer av fotograferingar.

PAPPER:
- Vit bakgrund
- Svart bakgrund
- Green screen (Chroma key)

POP UP (vändbar)
- Brun / Gråsvart. KATE 1.5x2m.
- Vit / Svart. Lastolite by Manfrotto 1,8 x 2,15 m.
- Grönblå / Blåaktig. Lastolite by Manfrotto (textuerad).

TYG
- Beige abstrakt textuerad struktur. Bredd/längd: 1,5x2,2 meter.
- Mörkgrön abstrakt textuerad struktur. Bredd/längd: 1,5x2,2 meter.
- Retrobrun abstrakt textuerad bakgrund. Bredd/längd: 1,5x2,2 meter.
- Träkol/gråaktig abstrakt textuerad struktur. Bredd/längd: 1,5x2,2 meter.

Smallrig 3469 och Godox M1
Smallrig 3469 är ett komplett belysningspaket för exempelvis miniatyrer och andra lite mindre produkter. Paketet innehåller tre lampor (RM01) som ger motsvarande 30W halogen och alla lampor drivs med uppladdningsbar batteridrift, perfekt att ta med sig alltså. Förutom lamporna är följande inkluderat i paketet:

- 3 st snoots.
- Tålig väska.
- 24 st färgfilter.
- 3 st diffusorer.
- 3 st ministativ.
- 3 st klaffar / barndoors.
- 3 st raster / honeycomb grid

Godox M1 är LED -belysning som ger möjlighet att välja dimbar ljusstyrka, RGB-färger och färgtemperatur. Förutom detta kan man också välja mellan 15 olika specialeffekter (fyrverkerier, blixt, laser, flimrande TV, stearinljus, eld, ambulans m.fl.). Det går också välja ett musikläge där ljuset blinkar i takt med musiken.

Godox LED-belysning med Gobos
Förutom mina ovan nämnda bakgrunder kan jag även belysa bakgrunder med hjälp av LED-belysning (5600° Kelvin, inklusive projektor med hela 16 olika gobos). Jag har dessutom många olika färgfilter att välja mellan och kan även färga bakgrunder med mina studioblixtar.
Denna webbplats använder cookies. Läs mer
All images © Mattias Gadd.  All rights reserved. Please don't use any of my images without permission. If you wanna use an image, contact me.