Kan inte du fota oss? Vi kan inte betala något men eftersom du ändå tycker så mycket om att fota kanske det

Inte gör något?

Gränsen mellan snällhet och utnyttjande?

Ja, jag tycker verkligen om att fotografera, till och med älskar det. Men frågan är var gränsen för snällhet vs utnyttjande går? Låt mig förklara.

Flera av de mail jag fått har inletts med att avsändaren tycker att mina bilder är jättefina och att de önskar anlita mig (något jag naturligtvis uppskattar väldigt mycket). Konversationen fortsätter artigt men ändras ganska märkbart när jag lämnar ett prisförslag (som verkligen inte legat högt, snarare tvärtom). Trots detta har folk (även vänner och bekanta) uttryckt:

Hur kan det kosta så mycket, du ska ju bara trycka på en knapp sen är det väl klart, typ?”.

När man får höra uttryck som de här blir man tyvärr ganska uppgiven över den brist på förståelse som visas över det hantverk som faktiskt utövas och som jag lägger ned en stor del av min själ och pengar i.

Låt mig dock förtydliga:
Jag tror inte att folk uttrycker sig som ovan i syfte att på något sätt förringa eller förminska en fotografs jobb, tvärtom tror jag att det snarare handlar om okunskap. Därför känner jag att jag vill förtydliga vad jag baserar mina priser på. Förhoppningsvis kanske det kan få någon att hädanefter inte uttrycka sig som ovan eller i alla fall att tänka efter före.

Debitering avser

Konsultation
Att samtala och gå igenom önskemål och tankar tar tid. Inte sällan sker flertalet telefonsamtal, mail, möten mm innan det blivit dags för själva fotograferingen.
Fotografering
Själva ``knapptryckningen``. Innefattar all tid som hör till fotograferingen samt förberedelsetid, planering, rekognosering och restid. Tidsåtgången varierar från 45 minuter till X antal timmar, beroende på uppdrag.
Urval av bilder
Ett tidskrävande moment. Som fotograf behöver du gå igenom stora mängder och välja ut de bästa bilderna åt kunden. Vid större jobb hanteras hundratals bilder och ibland även tusentals.
Bildbehandling
Också ett tidskrävande moment. Här läggs väldigt mycket tid ned på mitt personliga bilduttryck, vilket förhoppningsvis är en stor del av varför du valt att anlita mig??
Bildhantering
Innefattar all tid som hör till bildhantering, exempelvis bildimport, bildurval, rawfilskonvertering, bildbehandling (såsom färgbalans, vit- och svartpunkt, kontrast, skärpning), anpassning av profiler, metadata och taggning.
Transport / Reka plats
Transport till och från platsen där fotograferingen sker görs väldigt ofta med bil. Hittills har det aldrig skett att ett uppdrag bokats in precis utanför min dörr. En fotografering innebär även att kolla in vilka miljöer och vilket ljus som är bäst att fotografera i. Ibland sker detta många timmar/dagar innan fototillfället.
Överföring och backup
Efter fotograferingen är det viktigt att direkt efter avslutat fotouppdrag överför allt råmaterial till en hårddisk. I detta moment skapas även säkerhetskopior.
Exportering
När alla bilder är färdiga sorterar jag ut alla bra bilder och exporterar dem till ett lösenordsskyddat urvalsgalleri (som skapas för varje enskild kund). Slutligen ser jag till att du som kund får dina bilder i hög- och lågupplösta format. Varje enskild bild optimeras för både webb och utskrift. Ännu ett tidskrävande moment. Leverans innefattar även all tid som rör kopior, eventuella efterbeställningar samt lagring av materialet.
Värt

att tänka på

En fotografs arbete innebär alltså en hel del olika moment och exemplen ovan är endast ett urval. Det som också beräknas i priset men som inte är listat ovan är bland annat:

  • Utbildningar.
  • Foto- och kringutrustning.
  • Kunskap om kamerateknik.
  • Skatter, moms, egenavgifter.
  • Kunskap om ljusets egenskaper.
  • Kostnader för bildbehandlingsprogram, webbhotell, backup mm. och så mycket mera…

Förhoppningsvis kan detta inlägg göra så att fler nu förstår att det är så mycket mer så sker än att “bara trycka på en knapp”.