Foto: Pavel Vetešník

Vem har egentligen rätt

att kalla sig fotograf?

”En fotograf, ytterst av grekiskans φωτός (photos), “ljus”, och γράφω (graphos) “skrivet”, är en person som framställer fotografier. Ordet kan syfta både på yrkes- och amatörfotografer” (Källa: Wikipedia).

Utifrån ovanstående beskrivning kan jag nog kalla mig fotograf. Jag brukar förvisso föredra att kallas bildskapare eftersom jag håller på en hel del annat fototekniskt som inbegriper så mycket mer än “bara” ISO, bländare och slutartid.

Jag måste erkänna att debatten är ganska spännande vad gäller vem som har rätt att kalla sig fotograf eller inte. I många fotoforum finns en ansenlig mängd personer som anser att en bild ska avbilda verkligheten så mycket som möjligt och där minsta ändring är fel. Inte sällan uttrycker de även att du endast har rätt att kalla dig fotograf om du är utbildad samt har foto som försörjning. Rätt eller fel? Det låter jag andra avgöra.

Anser jag själv att jag kan kalla mig fotograf då?

Som jag skrev ovan föredrar jag nog att kallas för bildskapare men jag kommer inte undan det faktum att jag vet en hel del om kameratekniker, haft en hel del uppdrag för både företag och privatpersoner samt arrangerat flera välbesökta utställningar helt själv. Jag är även van att hantera hela kedjan från ICC-profiler till leverans av färdiga produkter. Dessutom har jag gått en fotoutbildning samt väldigt många andra fotokurser.

Med detta i ryggen kan jag förmodligen med gott samvete kalla mig fotograf men jag tycker som sagt att bildskapare låter bättre vilket beror på att jag låter mina egna tankar komma främst och där min konstnärliga tolkning av bilden är rätt, snarare än att följa “regler” som andra satt upp eller anser man ska följa.

Men man kan även strunta i titeln och uttrycka sig som en av mina nöjda kunder gjorde:

Mattias, du får kalla dig vad f*n du vill! Jag älskar ditt bilduttryck och det är väl ändå det som är det viktigaste, inte vad som står på visitkortet? Jag har tidigare anlitat yrkesfotografer och är betydligt mer nöjd med dina bilder än vad yrkesfotografen levererade…