Det är ju bara att

Trycka på en knapp

Jag fotograferade en tillställning som var jättetrevlig och kunderna blev mycket nöjda över bilderna. Dock var det en av gästerna, som ganska burdust uttryckte att det “minsann inte är nån konst att fotografera eftersom det ändå bara är kameran som sköter allt”.

Jag försökte på ett mycket artigt och respektfullt sätt säga till personen att det är lite mer än så som krävs och att jag nu skulle fortsätta med mitt fotouppdrag. Men personen stod på sig och ville till vilket pris fortsätta ”diskussionen”. Då kände jag att jag hade två val.

Alternativ 1:
Försöka förklara allt som sker och vad man måste tänka på vid exempelvis en uppdragsfotografering.

Alternativ 2:
Ställa in kameran på väääääldigt lång slutartid samt ändra vitbalans, ISO och bländare totalt för att därefter överräcka kameran till personen och låta hen ta ett par bilder.

Jag valde alternativ två. 😉

Missförstå mig rätt, jag brukar ALDRIG göra så här, men när det vänliga och artiga tillvägagångssättet inte fungerade kände jag att behövde ändra strategi (det tog ändå bara ett litet ögonblick och jag hade redan tagit de bilder som kunderna tyckte var viktigast). Och, som jag redan på förhand visste, blev gästens försök till fotografering ett totalt haveri, milt uttryckt…

Efter detta höll gästen tyst resten av tillställningen och de som anlitat mig kom fram, skrattade högt och sa att det där var förbaskat bra gjort. 😀